⟵ POPRZEDNIE PYTANIENASTĘPNE PYTANIE ⟶
ID: 13441#2
streszczenie: Przewodnik Michelin (fr. Guide Michelin) – seria przewodników po krajach świata, wydawanych przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin. Pierwsza edycja, opisująca Francję, ukazała się w 1900 roku.
Przewodniki Michelin dzielą się na serię przewodników gastronomicznych (Czerwone przewodniki), opisujących hotele i restauracje, oraz serię przewodników turystycznych (Zielone przewodniki). W obydwu seriach zamieszczane są oceny obiektów, którym przyznawane są gwiazdki według trzystopniowej skali.
Termin przewodnik Michelin powstał wraz z opublikowaniem pierwszego „Czerwonego przewodnika” Michelin (fr. le guide rouge) – najstarszego i najbardziej popularnego przewodnika po europejskich hotelach i restauracjach. Obecnie czerwone przewodniki publikowane są przez Michelin w ponad 12 krajach. Wraz z upływem czasu Michelin wprowadziło na rynek także kilka serii przewodników turystycznych: Guide voyageur pratique (samodzielne podróżowanie), Guide Gourmand (smakosz), Guide escapade (krótki odpoczynek) i Guide coup de coeur (hotele z charakterem). W Polsce są to serie: Zielony przewodnik, Udane wakacje i Udany weekend, wydawane na licencji Michelin przez Wydawnictwo Bezdroża.
kontekst: W 2013 roku pierwszą restauracją w Polsce posiadającą gwiazdkę Michelin zostało Atelier Amaro w Warszawie, w której szefem kuchni jest Wojciech Modest Amaro. W 2016 gwiazdkę Michelin otrzymała warszawska restauracja Senses, w której szefem kuchni jest Włoch Andrea Camastra. W 2016 roku symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny otrzymała restauracja Zazie w Krakowie. We wcześniejszych latach takie wyróżnienie otrzymały Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine w Warszawie. W 2020 trzecią restauracją w Polsce z gwiazdką Michelin, stała się krakowska Bottiglieria 1881..
pytanie: Która restauracja jako pierwsza została wyróżniona gwiazdką Michelin w 2013 roku?
zaznaczony fragment: Atelier Amaro
odpowiedź (lemat): Atelier Amaro
pytanie nieodpowiadalne: nie